Udlændingenævnets afgørelse af 26. juni 2024 – Visum – Karens pga. misbrug
Udlændingenævnet stadfæstede i juni 2024 Udlændingestyrelsens afgørelse om afslag på visum til en statsborger fra Thailand.
Sagens faktiske omstændigheder:
Ansøgeren – en 17-årig pige – indgav i oktober 2023 en ansøgning om Schengenvisum til Danmark med henblik på at besøge sin herboende mor.
Ansøgeren blev i maj 2022 meddelt et 18 dages visum, og under sit visumophold i juni 2022 søgte hun om opholdstilladelse med sin mor på baggrund af familiesammenføring efter § 9 c, stk. 1 i Danmark.
I november 2023 meddelte Udlændingestyrelsen ansøgeren afslag på visum under henvisning til, at hun i juni 2022 havde søgt om opholdstilladelse og pålagde hende derfor en 5-årig karensperiode.
Udlændingestyrelsens afgørelse:
”[…]
Vi har vurderet, at du har misbrugt et tidligere dansk udstedt visum, og at der er en høj grad af risiko for, at du vil tage fast ophold eller ophold af længere varighed i Danmark.
Vi har i den forbindelse lagt vægt på, at du under dit tidligere danske visumophold søgte om opholdstilladelse på grundlag af familiesammenføring med din mor […] efter § 9 c, stk. 1 i Danmark.
En sådan opholdstilladelse er ikke omfattet af undtagelsesbestemmelserne i udlændingelovens § 4 c, stk. 4.
[…]
Vi bemærker desuden, at du i forbindelse med det tidligere udstedte visum af ambassaden har fået udleveret et informationsark, hvori du er blevet vejledt om, at du vil kunne blive pålagt karens, hvis du misbruger et visum, herunder søger om visse typer af opholdstilladelse under et visumophold.
Da du under et tidligere dansk visumophold er har søgt om opholdstilladelse i Danmark, kan du ikke få dansk visum i 5 år, regnet fra datoen for indgivelsen af din ansøgning om opholdstilladelse (karens).
Du vil derfor tidligst den […] maj 2027 kunne få visum af Danmark igen, medmindre der foreligger ganske særlige grunde.
Der er ikke dokumentation for ekstraordinære omstændigheder i den aktuelle sag, der gør, at du alligevel kan få visum, jf. visumbekendtgørelsens § 16, stk. 6.
Udlændingenævnets afgørelse:
”Udlændingenævnet fastholder Udlændingestyrelsens afgørelse af […] november 2023 af de grunde som Udlændingestyrelsen har anført. Det betyder, at nævnet er kommet til samme resultat som Udlændingestyrelsen, idet [ansøgeren] har misbrugt et tidligere dansk udstedt visum, da hun under sit tidligere danske visumophold i 2022 indgav en ansøgning om opholdstilladelse med sin mor efter udlændingelovens § 9 c, stk. 1.
Det forhold, at [ansøgeren] havde processuelt ophold og udrejste i overensstemmelse med sin udrejsefrist, kan ikke føre til en ændret vurdering. Udlændingenævnet har herved lagt vægt på, at [ansøgeren] har benyttet et meddelt Schengenvisum til at indgive en ansøgning om opholdstilladelse på grundlag af familiesammenføring med sin mor, og at denne type opholdstilladelse ikke er omfattet af undtagelsesbestemmelsen i udlændingelovens § 4 c, stk. 4.
Udlændingenævnet skal henvise til, at det følger af udlændingelovens § 4 c, stk. 3, nr. 3, at en udlænding ikke kan få visum i 5 år, hvis den pågældende efter indrejsen indgiver ansøgning om opholdstilladelse på andet grundlag end asyl. Perioden på 5 år regnes fra tidspunktet for indgivelsen af ansøgningen om opholdstilladelse.
Udlændingenævnet har endvidere lagt vægt på, at [ansøgeren] efter indgivelse af ansøgningen om opholdstilladelse ikke udrejste i overensstemmelse med det udstedte visums gyldighed på 18 dage, idet hun senest skulle være udrejst den […] juni 2022.
Der er derudover ikke anført noget til støtte for klagen, der kan føre til et andet resultat.
Udlændingenævnet finder på denne baggrund, at [ansøgeren] ikke kan meddeles visum i en periode på 5 år, jf. udlændingelovens § 4 c, stk. 3. [Ansøgeren] kan således – medmindre der foreligger ganske særlige grunde – tidligst den […] maj 2027 meddeles Schengenvisum til Danmark, såfremt hun i øvrigt opfylder betingelserne herfor.
Udlændingenævnet stadfæster derfor Udlændingestyrelsens afgørelse.”
VAU/2024/102
Senest opdateret: 26-06-2024
Udgiver: Udlændingenævnet