Nyheder og pressemeddelelser fra 2015
-
Udlændingenævnet har truffet afgørelse i en sag om familiesammenføring, hvor det herboende familiemedlem har opholdstilladelse i et år efter udlændingelovens § 7, stk. 3 (midlertidig beskyttelsesstatus), og hvor denne tilladelse endnu ikke er forlænget
Dato: 25-11-2015Udlændingenævnet har den 25. november 2015 for første gang truffet afgørelse i en sag, hvor den herboende reference har opholdstilladelse i et år med henblik på midlertidigt ophold efter udlændingelovens § 7, stk. 3 (midlertidig beskyttelsesstatus). Af lovbemærkningerne til udlændingelovens § 7, stk. 3 fremgår det, at de personer, der får midlertidig beskyttelsesstatus, først kan – medmindre helt særlige grunde gør sig gældende – få familiesammenføring, hvis den midlertidige opholdstilladelse forlænges efter det første år. Udlændingenævnet skulle i sagen tage stilling til, om den herboende reference havde adgang til familiesammenføring med sin ægtefælle, sit voksne barn og sit mindreårige barn, herunder om et afslag var stridende mod Danmarks internationale forpligtelser.
Udlændingenævnet stadfæstede Udlændingestyrelsens afgørelse og fandt, at den herboende references ægtefælle og mindreårige barn ikke kunne meddeles opholdstilladelse i Danmark, da den herboende reference i april 2015 blev meddelt opholdstilladelse efter udlændingelovens § 7, stk. 3, og da denne opholdstilladelse endnu ikke var forlænget. Udlændingenævnet fandt derfor, at den herboende references ægtefælle ikke var omfattet af den persongruppe, der kunne meddeles opholdstilladelse efter udlændingelovens § 9, stk. 1, nr. 1, og at den herboende references mindreårige barn af samme grund ikke var omfattet af den persongruppe, der kunne meddeles opholdstilladelse efter udlændingelovens § 9, stk. 1, nr. 2, uanset at barnet var under 15 år. Udlændingenævnet fandt endvidere, at den herboende references ægtefælle, voksne barn og mindreårige barn ikke kunne meddeles opholdstilladelse efter udlændingelovens § 9 c, stk. 1, da der ikke i sagen forelå ganske særlige grunde hertil. Udlændingenævnet lagde herved blandt andet vægt på, at den herboende reference havde oplyst, at ingen i hans husstand havde særlige behov, såsom sygdom, svagelighed eller handicaps. Udlændingenævnet lagde i forhold til den herboende references voksne barn vægt på, at den herboende reference var meddelt opholdstilladelse med henblik på midlertidigt ophold efter udlændingelovens § 7, stk. 3, at der ikke i sagen var oplyst om særlige behov hos det voksne barn, herunder helbredsmæssige forhold, og at den herboende references voksne barn var myndigt. Udlændingenævnet lagde i forhold til den herboende references ægtefælle og mindreårige barn vægt på, at et afslag ikke kunne anses for stridende mod Danmarks internationale forpligtelser, idet ægtefællen og det mindreårige barn ikke var afskåret fra muligheden for familiesammenføring med den herboende reference på et senere tidspunkt.
Et resumé af afgørelsen vil senere i anonymiseret form blive lagt på Udlændingenævnets hjemmeside under fanen ”Praksis”.
-
Ressortansvaret for sager vedrørende udlændingeområdet, herunder sager vedrørende familiesammenføring, tidsubegrænset opholdstilladelse, erhverv, studier, au pair m.v., og de til området hørende institutioner m.v. er ved kongelig resolution af 28. juni 2015 blevet overført fra Justitsministeriet til det nyoprettede Udlændinge-, Integrations- og Boligministerium. Ressortomlægningen omfatter således også Udlændingenævnet og indebærer blandt andet, at de medlemmer af Udlændingenævnet, som gjorde tjeneste i Justitsministeriets eller Beskæftigelsesministeriets departement, og som i forbindelse med omlægningen er blevet overført til Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet, kan fortsætte som medlemmer af Udlændingenævnet. Ressortomlægningen indebærer endvidere, at medarbejderne i Udlændingenævnets sekretariat overføres fra Civilstyrelsen til Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet, der herefter varetager sekretariatsbetjeningen af Udlændingenævnet. Henvisninger på hjemmesiden til ”Justitsministeriet”, ”Justitsministeren” eller ”Civilstyrelsen” skal herefter læses i lyset af den ændrede ressortfordeling.
Dato: 30-06-2015Ressortansvaret for sager vedrørende udlændingeområdet, herunder sager vedrørende familiesammenføring, tidsubegrænset opholdstilladelse, erhverv, studier, au pair m.v., og de til området hørende institutioner m.v. er ved kongelig resolution af 28. juni 2015 blevet overført fra Justitsministeriet til det nyoprettede Udlændinge-, Integrations- og Boligministerium. Ressortomlægningen omfatter således også Udlændingenævnet og indebærer blandt andet, at de medlemmer af Udlændingenævnet, som gjorde tjeneste i Justitsministeriets eller Beskæftigelsesministeriets departement, og som i forbindelse med omlægningen er blevet overført til Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet, kan fortsætte som medlemmer af Udlændingenævnet. Ressortomlægningen indebærer endvidere, at medarbejderne i Udlændingenævnets sekretariat overføres fra Civilstyrelsen til Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet, der herefter varetager sekretariatsbetjeningen af Udlændingenævnet. Henvisninger på hjemmesiden til ”Justitsministeriet”, ”Justitsministeren” eller ”Civilstyrelsen” skal herefter læses i lyset af den ændrede ressortfordeling.
-
Udlændingenævnet udgiver årsberetning for 2014
Dato: 12-06-2015I dag udgives Udlændingenævnets anden årsberetning, der dækker Udlændingenævnets aktiviteter i 2014. Udlændingenævnet blev oprettet pr. 1. januar 2013 og behandler klager på udlændingeområdet vedrørende blandt andet afgørelser om familiesammenføring, afgørelser om tidsubegrænset opholdstilladelse og afgørelser om administrativ ud- og afvisning truffet af Udlændingestyrelsen i første instans, samt klager vedrørende blandt andet afgørelser om opholdstilladelse på grundlag af erhverv og beskæftigelse, studier og au pair ophold truffet af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering i første instans.
Klagesagerne på disse sagsområder blev indtil den 1. januar 2013 behandlet af henholdsvis Justitsministeriet og Beskæftigelsesministeriet. Udlændingenævnet har i løbet af 2013 og 2014 nedbragt antallet af verserende sager og den gennemsnitlige sagsbehandlingstid.
Beretningen over Udlændingenævnets virksomhed i det andet år af Udlændingenævnets eksistens viser blandt andet, at Udlændingenævnet i 2014 behandlede i alt 3.246 sager, heraf 1.898 sager på familiesammenføringsområdet, 1.115 sager på erhvervsområdet og 233 genoptagelsessager. Udlændingenævnets gennemsnitlige sagsbehandlingstid var i 2014 116 dage, og Udlændingenævnet havde ved udgangen af 2014 896 verserende sager.
Udlændingenævnet stadfæstede i 2014 66 % af de sager, hvor Udlændingestyrelsen havde truffet afgørelse i første instans, mens næsten 13 % af sagerne blev hjemvist til fornyet behandling i Udlændingestyrelsen, 11 % af sagerne blev omgjort, seks % af sagerne blev afsluttet uden en afgørelse (fordi klagen blev frafaldet, eller klagen af andre årsager ikke længere var relevant), og fire % af sagerne blev afvist (typisk på grund af for sent indgivet klage).
Udlændingenævnet stadfæstede herudover i 2014 61 % af de sager, hvor Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering havde truffet afgørelse i første instans, mens næsten 15 % af sagerne blev hjemvist til fornyet behandling i Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, næsten 3 % af sagerne blev omgjort, syv % af sagerne blev afsluttet uden afgørelse (fordi klagen blev frafaldet, eller klagen af andre årsager ikke længere var relevant), og 14 % af sagerne blev afvist (typisk på grund af for sent indgivet klage eller manglende indbetaling af gebyr).
Udover statistiske oplysninger indeholder Udlændingenævnets årsberetning for 2014 en gennemgang af de sagsområder, som Udlændingenævnet har haft lejlighed til at tage stilling til i 2014, illustreret ved resuméer af en række afgørelser, som Udlændingenævnet har truffet i løbet af året.
Årsberetningen kan ses ved at trykke på overskriften.
Nærmere oplysninger om årsberetningen kan herudover fås ved at kontakte Udlændingenævnets formand, landsdommer Michael Kistrup, på telefon 30 25 14 06, eller Udlændingenævnets sekretariatschef, Michael Lohmann Kjærgaard, på telefon 33 92 33 34.
Senest opdateret: 02-08-2018
Udgiver: Udlændingenævnet