Nyheder og pressemeddelelser fra 2017
-
Bortfald af to udlændinges opholdstilladelser efter ophold i nærheden af fronten i et uropræget land samt udvisning med indrejseforbud for bestandig
Dato: 21-11-2017Udlændingenævnet har stadfæstet Udlændingestyrelsens afgørelser om bortfald af to udlændinges opholdstilladelser i medfør af udlændingelovens § 21 b, stk. 1.
Det var i sagerne ubestridt, at udlændingene havde opholdt sig i umiddelbar nærhed af fronten i et land, hvor sikkerhedssituationen på tidspunktet var præget af kamphandlinger mellem en terrororganisation og regeringsstyrker.
Udlændingenævnet fandt herefter – særligt henset til udlændingenes forhold forud for deres seneste udrejse af Danmark, herunder begges tilknytning til et militant miljø, hvor der sympatiseres med den pågældende terrororganisation – at der var grundlag for at antage, at udlændingene i udlandet havde deltaget i aktiviteter, hvor dette kunne indebære eller forøge en fare for statens sikkerhed, andre staters sikkerhed eller en væsentlig trussel mod den offentlige orden.
Udlændingenævnet meddelte som konsekvens heraf udlændingene indrejseforbud for bestandig, jf. udlændingelovens § 32, stk. 12.
-
Afslag på familiesammenføring til herboende person med midlertidig beskyttelsesstatus efter udlændingelovens § 7, stk. 3, ikke i strid med Menneskerettighedskonventionen
Dato: 06-11-2017Højesteret har den 6. november 2017 afsagt dom i en sag anlagt mod Udlændingenævnet, hvor en ansøger havde søgt om ægtefællesammenføring med en herboende udlænding, der er meddelt midlertidig beskyttelsesstatus efter udlændingelovens § 7, stk. 3, og som derfor ikke kunne blive ægtefællesammenført, førend den herboende udlænding havde haft opholdstilladelse i medfør af udlændingelovens § 7, stk. 3, i mere end tre år, medmindre ganske særlige grunde talte derfor, jf. udlændingelovens § 9 c, stk. 1. Højesteret tiltrådte, at Udlændingenævnets afgørelse ikke var ugyldig, og tog derfor Udlændingenævnets påstand om frifindelse til følge.
Højesterets dom kan ses ved at trykke på overskriften.
-
Udlændingenævnet udgiver årsberetning for 2016
Dato: 16-06-2017I dag udgives Udlændingenævnets fjerde årsberetning, der dækker Udlændingenævnets aktiviteter i 2016. Udlændingenævnet blev oprettet pr. 1. januar 2013 og behandler klager på udlændingeområdet vedrørende blandt andet afgørelser om familiesammenføring, tidsubegrænset opholdstilladelse, visum og administrativ ud- og afvisning truffet af Udlændingestyrelsen i første instans, samt klager vedrørende blandt andet afgørelser om opholdstilladelse på grundlag af erhverv og beskæftigelse, studier og au pair ophold truffet af Styrelsen for International Rekruttering og Integration i første instans.
Udlændingenævnet hører organisatorisk til under Udlændinge- og Integrationsministeriet.
Beretningen over Udlændingenævnets virksomhed i det fjerde år af Udlændingenævnets eksistens viser blandt andet, at Udlændingenævnet i 2016 behandlede i alt 2.926 sager, heraf 2.120 sager på familiesammenføringsområdet, 611 sager på erhvervsområdet og 195 genoptagelsessager. Udlændingenævnets gennemsnitlige sagsbehandlingstid var i 2016 191 dage, og Udlændingenævnet havde ved udgangen af 2016 1.975 verserende sager.
Udlændingenævnet stadfæstede i 2016 58 % af de sager, hvor Udlændingestyrelsen havde truffet afgørelse i første instans, mens 18 % af sagerne blev hjemvist til fornyet behandling i Udlændingestyrelsen, 8 % af sagerne blev omgjort, 8 % af sagerne blev afsluttet uden en afgørelse (fordi klagen blev frafaldet, eller klagen af andre årsager ikke længere var relevant), og næsten 8 % af sagerne blev afvist (typisk på grund af for sent indgivet klage eller manglende indbetaling af gebyr).
Udlændingenævnet stadfæstede herudover i 2016 50 % af de sager, hvor Styrelsen for International Rekruttering og Integration havde truffet afgørelse i første instans, mens 18 % af sagerne blev hjemvist til fornyet behandling i Styrelsen for International Rekruttering og Integration, 3 % af sagerne blev omgjort, 8 % af sagerne blev afsluttet uden afgørelse (fordi klagen blev frafaldet, eller klagen af andre årsager ikke længere var relevant), og 21 % af sagerne blev afvist (typisk på grund af for sent indgivet klage eller manglende indbetaling af gebyr).
Udover statistiske oplysninger indeholder Udlændingenævnets årsberetning for 2016 en gennemgang af de sagsområder, som Udlændingenævnet har haft lejlighed til at tage stilling til i 2016, illustreret ved resuméer af en række afgørelser, som Udlændingenævnet har truffet i løbet af året, herunder et særskilt afsnit om Danmarks internationale forpligtelser.
Årsberetningen kan ses ved at trykke på overskriften.
Nærmere oplysninger om årsberetningen kan herudover fås ved at kontakte Udlændingenævnets formand, landsdommer Michael Kistrup, på telefon 99 68 62 00, eller Udlændingenævnets sekretariatschef, Michael Lohmann Kjærgaard, på telefon 61 98 38 00.
-
NYE KLAGESAGSOMRÅDER OVERFØRES TIL UDLÆNDINGENÆVNET DEN 1. MARTS 2017
Dato: 28-02-2017Folketinget vedtog den 21. februar 2017 lovforslag nr. L 108, fremsat den 15. december 2016 af udlændinge- og integrationsministeren, om ændring af udlændingeloven (Overførsel af opgaver fra Udlændinge- og Integrationsministeriet til Flygtningenævnet og Udlændingenævnet m.v.). Lovændringen er offentliggjort som lov nr. 188 af 27. februar 2017, og den træder i kraft den 1. marts 2017. Udlændingenævnet er herved blevet tillagt kompetence til at behandle en række yderligere klagesager. Dette betyder, at Udlændingenævnet pr. 1. marts 2017 overtager kompetencen som klageinstans i en række sagstyper, der blandt andet tidligere er blevet behandlet af Udlændinge- og Integrationsministeriet.
Med lovforslagets vedtagelse sker der en overførsel af klagesager vedrørende følgende sagsområder, hvor enten Udlændingestyrelsen eller Styrelsen for International Rekruttering og Integration har truffet afgørelse i 1. instans:
- Afgørelser om visum
- Afgørelser vedrørende Associeringsaftalen
- Afgørelser vedrørende Zambrano-dommen
- Afgørelser om identitetsfastlæggelse (dog ikke vedrørende asylansøgere mv.)
- Afgørelser om tilbagerejsetilladelser (dog ikke vedrørende asylansøgere mv.)
- Afgørelser om Laissez-passer (dog ikke vedrørende asylansøgere mv.)
- Afgørelser om motivationsfremmende foranstaltninger vedrørende økonomiske ydelser, samt
- Afgørelser efter udlændingelovens § 9 e.
Udlændingenævnet behandler endvidere fra den 1. marts 2017 klager over afgørelser om betaling af gebyrer truffet af Udlændingestyrelsen eller Styrelsen for International Rekruttering og Integration efter visse bestemmelser i udlændingelovens § 9 h.
Dette betyder, at klager over ovennævnte sagstyper fra og med den 1. marts 2017 skal indgives til Udlændingenævnet som rette klageinstans.
Klager over ovennævnte sagstyper, der er indgivet til og med den 28. februar 2017, færdigbehandles af Udlændinge- og Integrationsministeriet.
Anmodning om genoptagelse af afgørelser i klagesager vedrørende ovennævnte sagstyper skal indgives til Udlændingenævnet fra den 1. marts 2017, uanset hvornår den oprindelige afgørelse er truffet.
For en nærmere gennemgang henvises til bemærkningerne til lov nr. 188 af 27. februar 2017 (lovforslag nr. L 108 som fremsat den 15. december 2016).
Senest opdateret: 02-08-2018
Udgiver: Udlændingenævnet