Udlændingenævnet udgiver årsberetning for 2015

I dag udgives Udlændingenævnets tredje årsberetning, der dækker Udlændingenævnets aktiviteter i 2015. Udlændingenævnet blev oprettet pr. 1. januar 2013 og behandler klager på udlændingeområdet vedrørende blandt andet afgørelser om familiesammenføring, afgørelser om tidsubegrænset opholdstilladelse og afgørelser om administrativ ud- og afvisning truffet af Udlændingestyrelsen i første instans, samt klager vedrørende blandt andet afgørelser om opholdstilladelse på grundlag af erhverv og beskæftigelse, studier og au pair ophold truffet af Styrelsen for International Rekruttering og Integration i første instans.

Efter valget i sommeren 2015 blev udlændingeområdet samlet under det nye Udlændinge-, Integrations- og Boligministerium. Dette betød, at udlændingesagerne, der indtil da havde hørt under Justitsministeriet og Beskæftigelsesministeriet, blev overført til det nye ministerium, og Udlændingenævnet hører nu også organisatorisk til under Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet.

Beretningen over Udlændingenævnets virksomhed i det tredje år af Udlændingenævnets eksistens viser blandt andet, at Udlændingenævnet i 2015 behandlede i alt 2.741 sager, heraf 1.895 sager på familiesammenføringsområdet, 647 sager på erhvervsområdet, 22 øvrige sager (hovedsagelig fremmedpas-sager) og 177 genoptagelsessager. Udlændingenævnets gennemsnitlige sagsbehandlingstid var i 2015 142 dage, og Udlændingenævnet havde ved udgangen af 2015 1.538 verserende sager.

Udlændingenævnet stadfæstede i 2015 61 % af de sager, hvor Udlændingestyrelsen havde truffet afgørelse i første instans, mens næsten 16 % af sagerne blev hjemvist til fornyet behandling i Udlændingestyrelsen, 8 % af sagerne blev omgjort, 8 % af sagerne blev afsluttet uden en afgørelse (fordi klagen blev frafaldet, eller klagen af andre årsager ikke længere var relevant), og næsten 7 % af sagerne blev afvist (typisk på grund af for sent indgivet klage).

Udlændingenævnet stadfæstede herudover i 2015 53,5 % af de sager, hvor Styrelsen for International Rekruttering og Integration havde truffet afgørelse i første instans, mens næsten 16 % af sagerne blev hjemvist til fornyet behandling i Styrelsen for International Rekruttering og Integration, 4 % af sagerne blev omgjort, 8,5 % af sagerne blev afsluttet uden afgørelse (fordi klagen blev frafaldet, eller klagen af andre årsager ikke længere var relevant), og 18 % af sagerne blev afvist (typisk på grund af for sent indgivet klage eller manglende indbetaling af gebyr).

Udover statistiske oplysninger indeholder Udlændingenævnets årsberetning for 2015 en gennemgang af de sagsområder, som Udlændingenævnet har haft lejlighed til at tage stilling til i 2015, illustreret ved resuméer af en række afgørelser, som Udlændingenævnet har truffet i løbet af året, herunder et helt nyt afsnit om Danmarks internationale forpligtelser.

Udlændingenævnets årsberetning for 2015 kan ses her.

Nærmere oplysninger om årsberetningen kan herudover fås ved at kontakte Udlændingenævnets formand, landsdommer Michael Kistrup, på telefon 30 25 14 06, eller Udlændingenævnets sekretariatschef, Michael Lohmann Kjærgaard, på telefon 33 92 33 34.


Senest opdateret: 14-06-2016
Udgiver: Udlændingenævnet

Til toppen