Udlændingenævnets afgørelse fra 10. februar 2025 – Tidsubegrænset opholdstilladelse – Beskæftigelseskravet – beskæftigelse som madleveringsbud

Udlændingenævnet hjemviste i februar 2025 Udlændingestyrelsens afgørelse fra 30. januar 2024 om afslag på tidsubegrænset opholdstilladelse på baggrund af beskæftigelseskravet til ansøgeren.

Sagens faktiske omstændigheder
Udlændingestyrelsen meddelte i januar 2024 ansøgeren afslag på tidsubegrænset opholdstilladelse, idet ansøgeren ikke opfyldte beskæftigelseskravet. Ansøgeren var lønmodtager og havde arbejdet som bud hos en madleveringsvirksomhed siden april 2023. Udlændingestyrelsen lagde ved afgørelsen til grund, at ansøgeren ikke opfyldte kravet om at have været i ordinær fuldtidsbeskæftigelse eller udøvet selvstændig virksomhed i mindst 3 år og 6 måneder inden for de seneste 4 år, jf. udlændingelovens § 11, stk. 3, nr. 8. Udlændingestyrelsen havde ikke taget stilling ansøgerens arbejde hos madleveringsvirksomheden i månederne i april, maj, juni, juli, august, september, oktober og november 2023.

Udlændingenævnets afgørelse

”Udlændingenævnet hjemviser sagen til fornyet vurdering i Udlændingestyrelsen, idet der under Udlændingenævnets sagsbehandling er fremkommet nye oplysninger i sagen, som ikke er indgået i Udlændingestyrelsens beslutningsgrundlag.

Udlændingenævnet har lagt vægt på, at Udlændingestyrelsen i januar 2024 meddelte [ansøgeren] afslag på tidsubegrænset opholdstilladelse under henvisning til, at [ansøgeren] ikke opfyldte kravet om at have været i ordinær fuldtidsbeskæftigelse eller udøvet selvstændig virksomhed i mindst 3 år og 6 måneder inden for de seneste 4 år, jf. udlændingelovens § 11, stk. 3, nr. 8.   

Udlændingenævnet har endvidere lagt vægt på, at Udlændingestyrelsen i sin afgørelse ikke har taget stilling til [ansøgerens] arbejde hos [madleveringsvirksomhed] i månederne i april, maj, juni, juli, august, september, oktober og november 2023.

Udlændingenævnet har i den forbindelse lagt vægt på, at det til støtte for klagen bl.a. er anført, at [ansøgeren] har arbejdet 8 år i træk i Danmark og forsørget sig selv, og at [ansøgeren] i dag er i fast arbejde hos [madleveringsvirksomheden], hvor [ansøgeren] efter det oplyste gennemsnitligt arbejder 60 timer om ugen, ligesom [ansøgeren] bl.a. til sagen har fremlagt lønsedler for sin beskæftigelse hos [madleveringsvirksomheden] i perioden fra juni 2023 til november 2024, samt dokumentation for [ansøgerens] arbejdstimer hos [madleveringsvirksomheden] i perioden fra januar 2023 til november 2024.

Udlændingenævnet finder således, at [ansøgerens] beskæftigelse hos [madleveringsvirksomheden] bør betragtes som lønmodtagerarbejde, og derfor bør indgå ved Udlændingestyrelsens beregning af, hvorvidt [ansøgeren] opfylder beskæftigelseskravet i udlændingelovens § 11, stk. 3, nr. 8. 

Udlændingenævnet har herved lagt vægt på, at Skatterådet i et bindende svar af 22. januar 2022 har vurderet, at ansatte hos [madleveringsvirksomheden] må anses for at være lønmodtagere. 

Udlændingenævnet har derfor tilbagesendt sagen til Udlændingestyrelsen med henblik på, at styrelsen kan tage fornyet stilling til sagen, herunder om [ansøgeren] på baggrund af sin samlede beskæftigelse i de seneste 4 år, herunder [ansøgerens] beskæftigelse hos [madleveringsvirksomhed], opfylder kravet om at have været i ordinær fuldtidsbeskæftigelse eller udøvet selvstændig virksomhed i mindst 3 år og 6 måneder inden for de seneste 4 år, jf. udlændingelovens § 11, stk. 3, nr. 8. Udlændingenævnet har ikke herved taget stilling til udfaldet af sagen. Det bemærkes i den forbindelse, at Udlændingenævnet ikke har vurderet de øvrige betingelser.”

ERH/2024/113
 


Til toppen